Оцінка властивостей інноваційного потенціалу промислового підприємства
- Деталі
- Категорія: Економіка та управління
- Останнє оновлення: 14 липня 2013
- Опубліковано: 13 листопада 2012
- Перегляди: 8008
Автори:
І.В. Багрова, доктор економічних наук, професор, Державний вищий навчальний заклад „Національний гірничий університет“, професор кафедри маркетингу, м. Дніпропетровськ, Україна
Т.І. Тищенко, Державний вищий навчальний заклад „Український державний хіміко-технологічний університет“, здобувач, асистент кафедри, м. Дніпропетровськ, Україна
Реферат:
Мета. Розробка теоретико-методологічних підходів щодо оцінювання сприйнятливості S та реалізовуваності R як важливих властивостей інноваційного потенціалу промислового підприємства та методики їх обчислювання.
Методика. Використання теорії вимірювання (шкали інтервалів) для обчислення таких провідних властивостей інноваційного потенціалу промислового підприємства як S і R.
Результати. Представлена процедура обчислення таких властивостей інноваційного потенціалу, як сприйнятливість і реалізовуваність, а також графічне зображення інноваційного потенціалу різних підприємств.
Наукова новизна. Удосконалено: класифікацію властивостей інноваційного потенціалу підприємства (та їх внутрішніх складових), побудовану на принципі системності у використанні; процедуру обчислення внутрішніх складових і властивостей інноваційного потенціалу в цілому (S та R), яка, на відміну від існуючих підходів, дозволяє представити їх у шкалі інтервалів, а інноваційний потенціал – у графічному зображенні.
Практична значимість. Запропонована методика обчислення провідних властивостей інноваційного потенціалу дає можливість наочно і більш ретельно порівнювати інноваційні потенціали різних підприємств, тобто використовувати формальні і евристичні методи його оцінки, а також дає уявлення про динаміку обсягу інноваційного потенціалу у часі.
Список літератури / References:
1. Тищенко Т.І. Складові інноваційного потенціалу підприємства / Тищенко Т.І. // Инновации в создании и управлении бизнесом: Матеріали міжнародної наук. онлайн-конф. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський Національний гірничий університет, 2010. – С. 118–122.
Tyshchenko, T.I. (2010), “Components of innovative potential of an enterprise”, Innovatsii v sozdanii i upravlenii biznesom, Proc. of the International Scientific Conference, Dnipropetrovsk, National mining university, pp.118–122.
2. Багрова І.В. Графічні методи оцінки інноваційного потенціалу підприємства / І.В. Багрова, Т.І. Тищенко // Конкурентоспособность и инновации: проблемы науки и практики: научный журнал „Бизнес Информ“ Харковского Национального экономического университета НАН Украины.– 2008. – №11.– С. 4–7.
Bаgrova, І.V., Tyshchenko, T.I. (2008), “Graphical methods of evaluation of innovative potential of an enterprise”, Biznes Inform: Konkurentnosposobnost i innovatsii: problemy nauki i praktiki, Kharkov National Economy University, pp. 4–7.
bagrova | |
2013-07-14 326.41 KB 1777 |