Вибір та обгрунтування параметрів технології формування хвостосховищ у тілі відвалів розкривних порід

Рейтинг користувача:  / 1
ГіршийКращий 

Автори:

Г.О. Холодняков, доктор технічних наук, професор, Федеральна державна бюджетна освітня установа вищої професійної освіти „Національний мінерально-сировинний університет „Гірничий“, професор кафедри розробки родовищ корисних копалин, м.Санкт-Петербург, Росія

К.Р. Аргімбаєв, кандидат технічних наук, Федеральна державна бюджетна освітня установа вищої професійної освіти „Національний мінерально-сировинний університет „Гірничий“, асистент кафедри розробки родовищ корисних копалин, м.Санкт-Петербург, Росія

Реферат:

Мета. Розробити алгоритм вибору та обґрунтувати параметри технологічної схеми формування відвалів розкривних порід у вигляді ємності для розміщення в них відходів збагачення.

Методика. Передбачено використання методу комплексного дослідження: тривимірне параметричне моделювання, обробка результатів дослідження з використанням спеціалізованих програмних комплексів і математичного аналізу.

Результати. Розглянуті технологічні схеми формування відвалів у вигляді ємностей з метою розміщення існуючих, поточних і прогнозованих промислових відходів, що передбачають:

- безпосереднє формування відвалів у вигляді ємностей з поточних порід розкриву при веденні відкритих гірничих робіт;

- формування на відвалі додаткового ярусу з матеріалів самого відвалу. Для цього зміцнюються його укоси з метою забезпечення необхідного коефіцієнта запасу стійкості та формується майданчик, на якому буде ярус у вигляді ємностей для розміщення промислових відходів;

- перевалка частини розкриву існуючого відвалу та формування ємності вздовж одного з укосів.

Запропонований алгоритм вибору способу формування відвалів розкривних порід у вигляді ємностей для розміщення промислових відходів.

Розроблена методика визначення параметрів відвалів, що сформовані у вигляді ємностей для розміщення промислових відходів, яка враховує розмір і кількість формованих карт, коефіцієнт запасу стійкості укосів відвалу, обсяг розкривних порід , необхідний для формування карт, обсяг матеріалу для спорудження протифільтраційного екрану, ширину автодороги по верху відвалу.

Наукова новизна. Новий підхід до розгляду відвалів розкривних порід у якості ємностей для розміщення відходів збагачення, сформованих у вигляді ємностей. Методика визначення параметрів відвалів, сформованих у вигляді ємностей для розміщення промислових відходів різних класів небезпеки з урахуванням цінності даних обʼєктів.

Практична значимість. Підвищення комплексності використання розкривних порід, що має прикладне значення та послужить основою для техніко-економічної оцінки можливості та доцільності використання відвалів розкривних порід з метою формування ємностей для розміщення відходів гірничо-збагачувальних підприємств і подальшого залучення їх до розробки.

Список літератури / References:

1. Маляров И.П. Разработка техногенных месторождений / Маляров И.П., Биишев Л.З., Сизиков А.В. – Магнитогорск: МГТУ, 2002. – 145 с.

Malyarov, I.P., Biishev, L.Z. and Sizikov, A.V. (2002), Razrabotka tekhnogennykh mestorozhdeniy [Development of Man-Made Deposits], MGTU, Magnitogorsk, Russia.

2. Горлова О.В. Техногенные месторождения полезных ископаемых / Горлова О.В. – Магнитогорск: МГТУ, 2001. – 18с.

Gorlova, O.V. (2001), Tekhnogennye mestorozhdeniya poleznykh iskopayemykh [Man-Made Mineral Deposits], MGTU, Magnitogorsk, Russia.

3. Fomin, S.I. (2010), “Ore reclaiming by the cyclical and continuous method at modern open-cast mines”, Scientific Reports on Resource Issues, Vol. 3, Freiberg: TU Bergakademie, Germany, pp. 100–104.

Fomin, S.I. (2011), “Opencast mining parameters evaluation at preliminary study of mining project”, Scientific Reports on Resource Issues, Vol. 1, Freiberg: TU Bergakademie, Germany, pp. 382–386.

 

Files:
2014_2_kholodnyakov
Date 2014-07-11 Filesize 818.51 KB Download 1049

Відвідувачі

6302885
Сьогодні
За місяць
Всього
788
38077
6302885

Гостьова книга

Якщо у вас є питання, побажання або пропозиції, ви можете написати їх у нашій «Гостьовій книзі»

Реєстраційні дані

ISSN (print) 2071-2227,
ISSN (online) 2223-2362.
Журнал зареєстровано у Міністерстві юстиції України.
Реєстраційний номер КВ № 17742-6592ПР від 27.04.2011.

Контакти

49005, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 19, корп. 3, к. 24 а
Тел.: +38 (056) 746 32 79.
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Ви тут: Головна Архів журналу за випусками 2014 Зміст №2 2014 Розробка родовищ корисних копалин Вибір та обгрунтування параметрів технології формування хвостосховищ у тілі відвалів розкривних порід