Визначення миттєвої температури в зоні різання під час абразивної обробки

Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 

Authors:

В.Кальченко, доктортехнічнихнаук, професор, orcid.org/0000-0002-9072-2976, Чернігівськийнаціональнийтехнологічнийуніверситет, м. Чернігів, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

А.Єрошенко, кандидаттехнічнихнаук, доцент, orcid.org/0000-0002-1629-9516, Чернігівськийнаціональнийтехнологічнийуніверситет, м. Чернігів, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

С.Бойко, кандидаттехнічнихнаук, доцент, orcid.org/0000-0001-8341-6973, Чернігівськийнаціональнийтехнологічнийуніверситет, м. Чернігів, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

П.Ігнатенко, кандидаттехнічнихнаук, доцент, orcid.org/0000-0002-0967-1631, Чернігівськийнаціональнийтехнологічнийуніверситет, м. Чернігів, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Abstract:

Мета. Експериментальне дослідження температурного стану в зоні різання при абразивному шліфуванні та математичне  моделювання напружено-деформованого стану поверхні заготовки під впливом визначеного температурного режиму.

Методика. У цій роботі для дослідження значень миттєвої температури в зоні різання були використані експериментальні методи. Зокрема, ми використовували безконтактний метод вимірювання температури з тепловізором TI160, що має дуже високу роздільну здатність, яка дозволяє виявляти найменші температурні відмінності та створювати точні теплові зображення. Метод кінцевих елементів був використаний для визначення напружень і деформацій, що виникають під впливом миттєвих температур у зоні обробки.

Результати. Виявлені основні чинники, що впливають на миттєву температуру при абразивній обробці. У результаті дослідів були визначені значення миттєвої температури за різних умов шліфування. Виходячи з експериментальних значень температур, було проведене математичне моделювання та визначена залежність деформації та залишкових напружень поверхні заготовок від миттєвої температури шліфування. Наведені рекомендації оптимальних режимів шліфування, за яких миттєва температура буде найменшою.

Наукова новизна. Визначена залежність деформацій, напружень і зміщень у заготовці під впливом миттєвої температури в зоні різання за різних режимів шліфу­вання.

Практична значимість. У результаті досліджень були розроблені практичні рекомендації щодо вибору оптимальних режимів шліфування, в яких миттєва температура найменше впливає на виникнення дефектів під час обробки.

References.

1. Omar Fergania, Yamin Shaoa, Ismail Lazoglub, & Steven Y. Liang (2014). Temperature effects on grinding residual stress. Procedia CIRP, 14, 2-6. DOI: 10.1016/j.proeng.2015.12.596.

2. Ortega, N., Bravo, H., Pombo, I., Sánchez, J. A., & Vidal, G. (2015). Thermal analysis of creep feed grinding. Procedia Engineering, 132, 1061-1068. DOI: 10.1016/j.proeng.2015.12.596.

3. Kachan, A., & Ulanov, S. (2016). Contact temperatures at grinding parts and defining the area of non-priming treatment. Engine Building Bulletin of Zaporizhzhya NTU, 1, 52-57.

4. Kalchenko, V., Yeroshenko, A., Boyko, S., & Sira, N. (2017). Determination of cutting forces in grinding with crossed axes of tool and workpiece. Acta Mechanica et Automatica, 11(1), 58-63.

5. Kalchenko, V. V., Yeroshenko, А. М., & Boyko, S. V. (2017). Mathematical modeling of abrasive grinding working process, Naukovyi Visnyk Natsionalnoho Hirnychoho Universytetu, 6, 76-82.

6. Foeckerer, T., Zaeh, M. F., & Zhan, O. B. (2013). A three-dimensional analytical model to predict the thermo-metallurgical effects within the surface layer during grinding and grind-hardening. International Journal of Heat and Mass Transfer, 56(1-2), 223-237.

7. Lin, B., Zhou, K., Guo, J., Liu, Q. Y., & Wang, W. J. (2018). Influence of grinding parameters on surface temperature and burn behaviors of grinding rail. Tribology International, 122, 151-162. DOI: 10.1016/j.triboint.2018.02.017.

8. Zhang, Z. Y., Shang, W., Ding, H. H., Guo, J., Wang, H. Y., Liu, Q. Y., & Wang, W. J. (2016). Thermal model and temperature field in rail grinding process based on a moving heat source. Applied Thermal Engineering, 106, 855-864. DOI: 10.1016/j.applthermaleng.2016.06.071.

9. Lages Parente, M. P., Natal Jorge, R. M., & Aguiar Vieira, A. (2012). Experimental and numerical study of the temperature field during creep feed grinding. Int J Adv Manuf Technol 61(1-4), 127-134.

10. Chen, Z. Z., Xu, J. H., Ding, W. F., Ma, C. Y., & Fu, Y. C. (2015). Grinding temperature during high-efficiency grinding Inconel 718 using porous CBN wheel with multilayer defined grain distribution. The International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 77(1-4), 165-172.

 повний текст / full article



Наступні статті з поточного розділу:

Відвідувачі

7561818
Сьогодні
За місяць
Всього
1100
84304
7561818

Гостьова книга

Якщо у вас є питання, побажання або пропозиції, ви можете написати їх у нашій «Гостьовій книзі»

Реєстраційні дані

ISSN (print) 2071-2227,
ISSN (online) 2223-2362.
Журнал зареєстровано у Міністерстві юстиції України.
Реєстраційний номер КВ № 17742-6592ПР від 27.04.2011.

Контакти

49005, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 19, корп. 3, к. 24 а
Тел.: +38 (056) 746 32 79.
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Ви тут: Головна Архів журналу за випусками 2019 Зміст №5 2019 Геотехнічна і гірнича механіка, машинобудування Визначення миттєвої температури в зоні різання під час абразивної обробки