Передатне відношення двопотокової трансмісії у випадку планетарного механізму на вході

Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 

Aвтори:

І.О. Таран, доктор технічних наук, доцент, Державний вищий навчальний заклад „Національний гірничий університет“, завідувач кафедри управління на транспорті, м.Дніпропетровськ, Україна

І.Ю. Клименко, Державний вищий навчальний заклад „Національний гірничий університет“, асистент кафедри управління на транспорті, м.Дніпропетровськ, Україна

Реферат:

Мета. Формалізувати регулювальні характеристики гідрообʼємно-механічних трансмісій (ГОМТ) і встановити взаємозвʼязок кругового передатного відношення замкнутого контуру двопотокових гідрооб'ємно-механічних коробок передач (ГОМ КП) з параметром регулювання гідрообʼємної передачі (ГОП) у разі планетарного механізму на вході. Встановлення закономірностей у характері зміни циркуляційних і безциркуляційних режимів роботи у всьому діапазоні робочих режимів ГОМ КП у разі встановлення планетарного механізму (ПМП) на вході.

Методика. Теоретичні дослідження трансмісій базуються на основних положеннях теорії машин і механізмів,  теорії замкнутих двопотокових передач.

Результати. Виявлені взаємозв'язки кругового передатного відношення замкнутого контуру двопоточних гідрооб'ємно-механічних коробок передач з параметром регулювання гідрообʼємних передач у випадках планетарного механізму на вході для обгрунтування структурної та кінематичної схем трансмісій дізелевоза. Встановлено, що у зв'язку з відсутністю циркуляцій потужності в ГОМ КП, в яких ПМП розташований на вході, такі безступінчасті коробки передач є більш перспективними. Приклад ефективності такого типу ГОМ КП являє собою сімейство трансмісій Fendt-Vario, що широко використовуються на тракторах потужністю від 100 до 287 кВт. Сформульовано положення, що при будь-якій архітектурі ПМП на вході двопотокових ГОМ КП передавальне відношення передачі являє собою нелінійну, гіперболічну залежність від параметра регулювання, циркуляції потужності в замкнутому контурі ГОМ КП відсутні й ГОП працює тільки у прямому потоці потужності.

Наукова новизна. Дослідження розподілу циркулюючих, у двопотокових безступінчастих ГОМТ, потужностей із втратами в гідрооб'емних передачах і їх ККД, аналіз і встановлення розподілу енергії за гілками двопотокових ГОМТ у процесі їх роботи у складі транспортних засобів. Доказ леми про наявність або відсутність циркуляції потужності у двопотокових гідрооб'емно-механічніх коробках передач – основа наукового обґрунтування методології аналізу безступінчастих ГОМТ у всіх можливих режимах роботи як на тягових, так і на транспортних швидкісних діапазонах будь-яких транспортних засобів, зокрема шахтних дизелевозів.

Практична значимість. Полягає у використанні закономірностей формування й передачі потоків потужності в елементах трансмісії для обґрунтування типу трансмісії, що забезпечує необхідне тягове зусилля та безступінчасте регулювання швидкості руху дизелевоза в заданому діапазоні при роботі дизельного двигуна з постійною частотою обертання коленвала, що забезпечує мінімальні викиди та витрати палива. Розподіл потоків накладає значне обмеження на структуру та кінематичну схему двопотокової безступінчастої трансмісії, що для будь-якого необоротного варіатора повинна допускати лише паралельні потоки потужності від двигуна до коліс тягово-транспортної машини.

 

Список літератури / References:

 

1. Самородов В.Б. Уточненная методика определения потерь в планетарных механизмах передач и результаты исследования потоков мощностей в гидрообъемно-механических трансмиссиях / В.Б. Самородов, Д.О. Волонцевич, А.В. Рогов // Интегрированные технологии и энергосбережение. – 2001. – №. 4. С. 76–83.

 

Samorodov, V.B., Volontsevich, D.O., Rogov, A.V. (2001), “The specified method of determination losses in the planetary mechanisms of transmissions and results of research streams of powers in double-split hydrostatic mechanical transmissions”, Integrirovannye tekhnologii i energosberezheniye, no. 4, NTU “KHPI”, Kharkov, pp. 76–83.

 

2. Таран И.А.Закономерности передачи мощности по ветвям двухпоточных гидрообъемно-механических трансмиссий / И.А. Таран // Науковий вісник НГУ. – 2012. – № 2. – С. 69–75.

 

Таrаn, I.A. (2012), “Laws of power transmission on branches of double-split hydrostatic mechanical transmissions”, Naukovyi Visnyk Natsionalnoho Hirnychoho Universytetu, no. 2, pp. 69–75.

Files:
2013_6_taran
Date 2014-07-21 Filesize 334.31 KB Download 938
 

Відвідувачі

6227394
Сьогодні
За місяць
Всього
1226
54071
6227394

Гостьова книга

Якщо у вас є питання, побажання або пропозиції, ви можете написати їх у нашій «Гостьовій книзі»

Реєстраційні дані

ISSN (print) 2071-2227,
ISSN (online) 2223-2362.
Журнал зареєстровано у Міністерстві юстиції України.
Реєстраційний номер КВ № 17742-6592ПР від 27.04.2011.

Контакти

49005, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 19, корп. 3, к. 24 а
Тел.: +38 (056) 746 32 79.
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Ви тут: Головна Про журнал редакційна колегія UkrCat Архів журналу 2013 Зміст №6 2013 Геотехнічна і гірнича механіка, машинобудування Передатне відношення двопотокової трансмісії у випадку планетарного механізму на вході