Помилка
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1
  • Помилка завантаження компонента: com_content, 1

Authors:

О. О. Костишин, кандидат економічних наук, orcid.org/0000-0003-0067-6935, Львівський національний аграрний університет, м. Львів, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Л. М. Тібілова, кандидат економічних наук, доцент, orcid.org/0000-0002-5204-9602, Львівський національний аграрний університет, м. Львів, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Abstract:

Мета. Розробка методики введення поправочних коефіцієнтів на рельєф для уточнення екологічної стабільності території й диференціація цих коефіцієнтів за крутістю схилів і ступенем змитості земель.

Методика. Розроблена методика розрахунку та уведення коефіцієнта морфологічної стабільності рельєфу (Кр) до формули екологічної стабільності території як на сильно- й середньозмитих землях, так і на незмитих і слабозмитих землях. При цьому застосовані розрахунково-конструктивний, порівняльний методи й метод аналогії. Методика апробована на території Чернівецької області.

Результати. Відкоректовані коефіцієнти екологічної стабільності території (Кек.ст) з відповідними характеристиками рельєфу. Крім того, обчислені коефіцієнти екологічної стабільності в розрізі земель різного ступеню змитості та у розрізі різних інтервалів крутості схилів. Уточнений розрахунок Кек.ст на території Чернівецької області з характерною для неїструктурою сільськогосподарських земель і показників еродованості.

Наукова новизна. Аргументується використання дефініції „ерозійноформуючі фактори“ для інтеграції показників крутості схилу й ступеню змитості. Пропонується використовувати коефіцієнти екологічної стабільності, уточнені поправкою на рельєф, що, на відміну від традиційної методики, передбачають урахування конкретних інтегрованих показників.

Практична значимість. Застосування запропонованої методики поправки до коефіцієнта на рельєф і еродованість земель, розподілену в інтервалі від 0,7 до 1,0, дає можливість отримати реальну картину екологічної стабільності території в розрізі різних організаційно-територіальних утворень (сільської, селищної, міської рад, адміністративних районів, у тому числі й сформованих за новим адміністративно-територіальним поділом) і застосовувати їх при прийнятті проектних і управлінських рішень.

References.

1. Kanash, O. P., 2013. Attention to the ground - our honorable duty. Land Management Journal, 2, рр. 9‒13.

2. Tibilova, L. M. and Kostyshyn, O. O., 2013. Appro­a­ches to assessing the environmental sustainability of areas. Bulletin of Lviv National Agricultural University, Economics APK, 20(2), pр.14‒19.

3. Tibilova, L. M. and Kostyshyn, O. O., 2015. Ecological stability of the territory of perennial plantations. Agrarian Science Stiinta Agricola / Universitatea agrara de statdin Moldova, 2, рр. 76‒81.

4. Atamanyuk, O. P., 2013. Analysis of village council land managementduring the completion of the land reform. Agrosvit, 1, pр. 18‒22.

5. Dobriak, D. S. and Kuzin, N. V., 2016. Ecological and economic evaluation processes that cause degradation of land resources. Sustainable Nature, 2, рр. 105‒113.

6. Kalenska, O. V. and Sakal, O. V., 2015. Agricultural landscapes: concepts, subjects and factors of transformation. Economist, 3, pр. 26‒29.

7. Stepenko, O. V., 2013. Ecological bases of rational use of agricultural land. In: Environmental Economics and Environment. Zb.nauk.pr. Kyiv, pр. 146‒153.

8. Shevchuk, V. Y. Environmental management [online]. Available at: <https://www.google. com. ua/knigi/80-ekologchne-upravlnnya-shevchuk-vya.html> [Accessed 3 April 2017].

9. Natural districts of Chernivtsi region [online]. Available at: <http://collectedpapers.com.ua/nature_of_cher­nivtsi_region/prirodni-rajoni-cherniveckoyi-oblasti> [Accessed 22 March 2017].

10. Statistical Yearbook of Chernivtsi region 2014 [online]. Available at: <www.cv.ukrstat.gov-.ua/publiy/kompl/zb/shor2014.pdfhttp://collectedpapers.com.ua/nature_of_chernivtsi_region/prirodni-rajoni-cherniveckoyi-oblasti> [Accessed 2 February 2017].

Відвідувачі

000049
Сьогодні
За місяць
Всього
49
49
49

Гостьова книга

Якщо у вас є питання, побажання або пропозиції, ви можете написати їх у нашій «Гостьовій книзі»

Реєстраційні дані

ISSN (print) 2071-2227,
ISSN (online) 2223-2362.
Журнал зареєстровано у Міністерстві юстиції України.
Реєстраційний номер КВ № 17742-6592ПР від 27.04.2011.

Контакти

49000, м. Дніпропетровськ,
пр. К. Маркса, 19, корп. 3, к. 24 а
Тел.: 47-45-24
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Ви тут: Головна Співпраця Партнери UkrCat Архів журналу 2018 Зміст №3 2018 Економіка та управління Показники екологічної стабільності території при прийнятті управлінських рішень