Теоретичні та методичні аспекти формування системи оплати праці як засобу мотивації робітників гірничодобувних підприємств

Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 

Автори:

О.В. Калініченко, кандидат економічних наук, Державний вищий навчальний заклад „Криворізький національний університет“, доцент кафедри менеджменту та адміністрування, м. Кривий Ріг, Україна

Реферат:

Мета. Метою роботи є вдосконалення теоретичних та методичних положень щодо мотивації персоналу та розробки систем оплати праці, що є основою для узагальнення висновків і рекомендацій для подальшого розвитку менеджменту на підприємствах.

Методика. Для вдосконалення теоретичних та методичних положень щодо мотивації персоналу та розробки систем оплати працівикористовувались загальнонаукові й спеціальні методи дослідження: метод критичного аналізу й узагальнення теоретичних досліджень, метод системного підходу, метод економіко-математичного моделювання. Забезпечення оперативності й точності розрахунків здійснювалось на ЕОМ у редакторі Windows XP Professional, Excel 7.0.

Результати. Доведено, щомеханізм оплати праці працівників повинен бути органічно вбудованим у стратегію розвитку гірничодобувних підприємств і бути основним об’єктом удосконалення систем управління персоналом у сучасній економічній ситуації.

Наукова новизна. Hа основі концепції гнучкого тарифу було вдосконалено так звану динамічну модель заробітної плати. Згідно з цією моделлю, тариф має нести основне стимулювальне навантаження. За оптимальну структуру заробітної плати взято структуру, що має такі пропорції: тариф – 85%, періодична премія за індивідуальні досягнення – 10% і премія за результати діяльності підприємства в цілому – 5%. Періодичне преміювання має стимулювати працівників докладати додаткових зусиль, пов’язаних з опануванням нової техніки й технології, запровадженням нових форм організації праці, оволодінням суміжними професіями, прийомами роботи тощо, що закладають базу (основу) підвищення продуктивності праці.

Практична значимість. Запропонована принципова схема формування системи оплати праці працівників у взаємозв’язку зі стратегією управління розвитком гірничодобувних підприємств, що є сукупністю окремих взаємопов’язаних компонентів, які спрямовані на задоволення потреб робітників та інтересів роботодавців і відповідають загальній Концепції інноваційного розвитку України. 

 

Список літератури / References:

1.  Манів З.О. Економіка підприємства / З.О. Манів, І.М. Луцький – К.: Знання, 2006. – 580 с.

Manіv Z.O. andLutskyi, І.M. (2006), Ekonomіka pіdpryiemstva [EnterpriseEconomy], Znannia, Kiyv, Ukraine.

Files:
01_2013_kalinich
Date 2014-03-19 Filesize 415.58 KB Download 911

Відвідувачі

6236861
Сьогодні
За місяць
Всього
1315
63538
6236861

Гостьова книга

Якщо у вас є питання, побажання або пропозиції, ви можете написати їх у нашій «Гостьовій книзі»

Реєстраційні дані

ISSN (print) 2071-2227,
ISSN (online) 2223-2362.
Журнал зареєстровано у Міністерстві юстиції України.
Реєстраційний номер КВ № 17742-6592ПР від 27.04.2011.

Контакти

49005, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 19, корп. 3, к. 24 а
Тел.: +38 (056) 746 32 79.
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Ви тут: Головна Індексація журналу UkrCat Архів журналу 2013 Зміст №1 2013 Економіка та управління Теоретичні та методичні аспекти формування системи оплати праці як засобу мотивації робітників гірничодобувних підприємств