Статті

Гідродинамічне обґрунтування водорегулювальних заходів на ділянці шламонакопичувача в балці Ясинова Дніпропетровської області

Рейтинг користувача:  / 1
ГіршийКращий 

Автори:

В.І. Тимощук, кандидат технічних наук, доцент, Державний вищий навчальний заклад „Національний гірничий університет“, доцент кафедри гідрогеології та інженерної геології, м. Дніпропетровськ, Україна

Є.А. Шерстюк, Державний вищий навчальний заклад „Національний гірничий університет“, асистент кафедри гідрогеології та інженерної геології, м. Дніпропетровськ, Україна

В.В. Тішков, Державний вищий навчальний заклад „Національний гірничий університет“, асистент кафедри гідрогеології та інженерної геології, м. Дніпропетровськ, Україна

Реферат:

Мета. Обґрунтування ефективних водорегулювальних заходів на ділянці рекультивації шламонакопичува, розташованого в балці Ясинова Дніпропетровської області, у зв’язку з виводом його з експлуатації, на основі встановлених факторів та умов формування гідродинамічного та гідрогеохімічного режимів підземних вод.

Методика. Дослідження впливу шламонакопичувача в балці  Ясинова на гідрогеологічні умови прилеглої території та кількісна оцінка балансових складових у гідродинамічному режимі виконувалось за допомогою моделювання геофільтраційних процесів з використанням чисельної математичної моделі, реалізованої на базі методу кінцевих різностей.

Результати. За результатами виконаних прогнозних розрахунків із використанням чисельної геофільтраційної моделі встановлено, що виключення з гідродинамічного режиму шламонакопичувача поверхневого стоку, що потрапляє до нього з площі водозбору, забезпечує необхідне зниження підпертих рівнів ґрунтових вод на ділянці шламонакопичувача та греблі. Це дозволить запобігти фільтрації ґрунтових вод через шламовий матеріал, що в цілому буде сприяти стабілізації гідрогеохімічного режиму прилеглої до гідроспоруди території та відновленню його природного стану за умови рекультивації шламонакопичувача та реалізації водорегулювальних заходів.

Наукова новизна. Встановлено ведучі гідродинамічні чинники, що визначають рівень техногенного впливу шламонакопичувача на формування гідрогеохімічного режиму прилеглої до гідроспоруди території та обґрунтовано заходи щодо відновлення та стабілізації її загального гідрогеохімічного стану.

Практична значимість. Реалізація обґрунтованих інженерних заходів дозволить виключити потрапляння хімічного забруднення до підземних вод та р. Дніпро з шламонакопичувача у зв’язку з виводом його з експлуатації. Результати досліджень складають основу для прогнозування негативних гідродинамічних і гідрогеохімічних процесів у зоні впливу промислових об’єктів та обґрунтування інженерних заходів захисного характеру.

Список літератури / References:

1. Крайнов С.Р. Гидрогеохимия / С.Р. Крайнов, В.М. Швец. – М.: Недра, 1992. – 463 с.

Kraynov, S.R. (1992), Gidrogeokhimiya, Nedra, Moscow, Russia.

2. Мироненко В.А. Динамика подземных вод / Мироненко В.А. – М.: Издательство Московского государственного горного университета, 2001. –519 с.

Mironenko, V.A. (2001), Dinamika podzemnykh vod [Dynamics of Groundwater], MGGU, Moscow, Russia.

Files:
2013_3_tymoshchuk
Date 2014-07-24 Filesize 325.33 KB Download 895

Відвідувачі

6304695
Сьогодні
За місяць
Всього
63
39887
6304695

Гостьова книга

Якщо у вас є питання, побажання або пропозиції, ви можете написати їх у нашій «Гостьовій книзі»

Реєстраційні дані

ISSN (print) 2071-2227,
ISSN (online) 2223-2362.
Журнал зареєстровано у Міністерстві юстиції України.
Реєстраційний номер КВ № 17742-6592ПР від 27.04.2011.

Контакти

49005, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 19, корп. 3, к. 24 а
Тел.: +38 (056) 746 32 79.
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Ви тут: Головна