Оцінювання праці в системі мотивації персоналу підприємств

Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 

Authors:

А. О. Климчук, кандидат економічних наук, orcid.org/0000-0002-5246-8778, Вінницький національний аграрний університет, м. Він­ниця, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Abstract:

Мета. Розробка конкретних методичних підходів щодо оцінювання діяльності працівників промислових підприємств у формуванні мотивації та стимулювання їх праці.

Методика. Дослідження здійснюється на основі застосування фундаментальних і сучасних положень економічної теорії, менеджменту, даних наукових шкіл теорій мотивації зарубіжних і вітчизняних учених-економістів, фахівців у галузі управління персоналом. За допомогою системного аналізу й синтезу досліджено сутність оцінювання діяльності персоналу й визначено його значення у процесі управління. Метод порівняння використано для вивчення методичних підходів до оцінювання діяльності персоналу на зарубіжних і вітчизняних підприємствах та організаціях, графічний метод – для схематичного зображення впливу систем мотивації на оцінку діяльності персоналу. Класифіковані види оцінювання персоналу з їх розмежуванням для керівників різних рівнів, фахівців, спеціалістів, технічних службовців і робітників, що дозволить визначати критерії оцінки роботи персоналу в залежності від поставлених завдань підвищення мотивації його трудової діяльності. У роботі використаний метод побудови показника, що містить у собі кількісне оцінювання діяльності персоналу підприємства на основі балів.

Результати. Доведено важливість і значення методичного підходу до оцінювання діяльності персоналу різних професійно-кваліфікаційних груп, проаналізовані традиційні та інноваційні методи оцінювання на підприємствах. З метою вирішення існуючих проблем щодо вибору адекватних методик оцінки роботи персоналу на вітчизняних підприємствах, нами була розроблена рекомендаційна класифікація видів оцінювання роботи персоналу з вибором конкретних видів для працівників різного рівня кваліфікації та запропоновано використовувати комплексне оцінювання на основі кількісного вираження за допомогою балів. Зроблено висновок, що ефективність досягнення високих результатів в оцінюванні діяльності персоналу визначається двома важливими компонентами: зовнішніми (стимули, що формують результативність діяльності підприємства) та внутрішніми (мотиви, котрі формують задоволення потреб працівника).

Наукова новизна. Розроблення методичного підходу щодо оцінювання діяльності персоналу, що складає ядро мотивації праці персоналу й забезпечує зацікавлене досягнення поставлених цілей, дозволяє виявити слабкі місця в діяльності підприємства та зацікавити самих працівників у виправленні ситуації, що склалася. У результаті проведення правильного оцінювання діяльності персоналу можливим є отримання інформації щодо ефективності роботи працівників, потенційних можливостей спеціалістів і перспектив їх кар’єрного зростання, причин неефективної роботи окремих працівників, потреб і пріоритетів у навчанні та підвищенні кваліфікації, вибору ефективних інструментів у стимулюванні трудової діяльності.

Практична значимість. Застосування комплексної методики оцінювання діяльності персоналу дає змогу ефективно здійснювати оцінювання як окремого працівника різної професійно-функціональної категорії персоналу, так і грипи персоналу, що дозволяє в подальшому запропонувати систему заходів його мотивації та стимулювання. Запропоновані види оцінювання дозволять обирати види й методи оцінювання для керівників різних рівнів, фахівців, спеціалістів і робітників структурних підрозділів, визначати критерії оцінювання персоналу в залежності від поставлених завдань підвищення його мотивації та стимулювання.

References.

1. Gavrilova, O. G., 2009. Staff Assessment and its Dissimilarity from the Certification. Financial newspaper Expo [online], 2. Available at: <http://www.gradient-alpha.ru/ocenka-personala-i-eyo-otlichie-ot-attes/> [Accessed 14 May 2017].

2. Kolot, A. M., Hrishnova, O. A., Herasymenko, O. O. and Zavinovska, H. T., 2009. Labour Economics and Labour Relations. Kyiv: Kyiv. nats. ekon. un-t im. V. Hetmana [pdf]. Available at: <http://nikiforova.vk.vntu.edu.ua/file/20f1e1d7879d18b0878fd640956702de.pdf> [Accessed 23 March 2017].

3. Kolot, A. M., 2014. Motivation and motivation process at the industrial enterprise: modern understanding, main provisions. Bulletin of the National Technical University “KhPI”. Series: Technical progress and production efficiency [online], 1, pp. 82–92. http://nbuv.gov.ua/UJRN/vcpitp_2014_64_9> [Accessed 11 March 2017].

4. Tsimbalyuk, S. A., 2009. Grading system of assessing job positions and remuneration of labour: methodology, methods, and practices. Spravochnik kadrovika [online], 2. Available at: <http://www.politik.org.ua/vid/magcontent.php3?m=8&n=23&c=268> [Accessed 17 March 2017].

5. Ivanova, M. I. and Yehorova, N. O., 2011. Using modern methods of staff management at industrial enterprises. Ekonomichnyi Visnyk Natsionalnoho Hirnychoho Universytetu, 3. Available at: <http://ev.nmu.org.ua/docs/2011/3/EV20113_082-091.pdf> [Accessed 21 April 2017].

6. Mukha, R., 2015. Labour Productivity at the Enterprises and the Basic Directions of its Increase. Halytskyi Ekonomichnyi Visnyk, TNTU, 48(1), pp. 82–92.

7. Savchenko-Svatko, O., 2009. Diagnostic tools of personnel auditing of local self-governing authorities. Publichne administruvannia: teoriia ta praktyka [pdf], 2(2). Available at: <http://www.dridu.dp.ua/zbirnik/200902/ 09somoms.pdf> [Accessed 5 April 2017].

 повний текст / full article



Відвідувачі

6227291
Сьогодні
За місяць
Всього
1123
53968
6227291

Гостьова книга

Якщо у вас є питання, побажання або пропозиції, ви можете написати їх у нашій «Гостьовій книзі»

Реєстраційні дані

ISSN (print) 2071-2227,
ISSN (online) 2223-2362.
Журнал зареєстровано у Міністерстві юстиції України.
Реєстраційний номер КВ № 17742-6592ПР від 27.04.2011.

Контакти

49005, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 19, корп. 3, к. 24 а
Тел.: +38 (056) 746 32 79.
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Ви тут: Головна Авторам і читачам UkrCat Архів журналу 2018 Зміст №3 2018 Економіка та управління Оцінювання праці в системі мотивації персоналу підприємств